Parohia Smirna
Rețea

Prezentare

 

 
BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - SMIRNA
 
 Hram: Adormirea Maicii Domnului
 Adresa: sat Smirna, comuna Griviţa, județul Ialomiţa
 Preot paroh: Marian ION 

ISTORICUL COMUNITĂȚII

Satul Smirna, aşezat în partea de nord a judeţului, a fost întemeiat la mijlocul sec. al XIX-lea, de către păstori ardeleni, aşezaţi pe o moşie a Mănăstirii Slobozia.

ISTORICUL BISERICII

Biserica din parohia Smirna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construită între anii 1865–1866, de către obştea satului şi cu osârdia preotului Dobre Gheorghescu. Temelia lăcaşului fusese pusă încă din anul 1860, când moşia Smirna încă aparţinea Mănăstirii Slobozia.
 În anul 1902 s-a adăugat pridvorul bisericii, cu cheltuiala preotului Gheorghe Ioniţă. Fiind avariată după cutremurul din 1912, turla bisericii a fost sprijinită pe doi stâlpi din fontă. Tot în acel an a fost refăcut învelişul bisericii, cu tablă Wolf, sub îndrumarea preotului Constantin Şerbănescu-Burada.
 Între anii 1928–1964, s-au făcut diferite lucrări de reparaţii interioare şi exterioare. Din 6 august 1977, sfântul lăcaș a fost păstorit de preotul Vasile Şt. Constantin, originar din satul Traian, venit prin transfer de la parohia Colilia. În timpul păstoririi sale, s-au efectuat lucrări de reparaţii interioare şi exterioare, cele mai semnificative fiind executate între anii 1990 – 1992, după ce biserica a fost avariată în urma cutremurului din vara anului 1990. La 17 mai 1992, biserica s-a resfinţit de către P.S. Nifon Ploieşteanu, Vicar Patriarhal, împreuna cu un sobor de preoţi. În anul 2005, s-au executat lucrări de consolidare şi tencuieli interioare şi exterioare, sub îndrumarea preotului Vasile Şt. Constantin.
 Tot în acest an, acoperişul bisericii a fost refăcut în totalitate, cu tablă nouă şi înlocuire cu cherestea, acolo unde a fost cazul. În anul 2010, au continuat lucrările de renovare în interior şi exterior, de înfrumuseţare a bisericii parohiale, sub îndrumarea preotului Moncea Laurenţiu. Tot în acelaşi an, biserica s-a resfinţit de către Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Lucrările de înfrumuseţare şi de dotare a lăcaşului de cult cu centrală proprie şi geamuri termopan au continuat şi sub îndrumarea preotului paroh Ion Marian.

ARHITECTURA

Biserica are plan de navă, cu o singură turlă, având lungimea de 19 m, lăţimea de 10 m şi înălțimea de 15 m. Este zidită din cărămidă şi tencuită la exterior, iar acoperişul este din tablă, pe suport de lemn. La interior, biserica parohială este alcătuită din pridvor, pronaos, naos şi altar. Pridvorul este în formă dreptunghiulară, având două deschideri, una centrală cu uşă încadrată de două geamuri şi una laterală, doar cu geam. Pronaosul nu este delimitat prin coloane de naos. Naosul este fără abside, acoperit de o calotă sferică pe pandanți, pe care se ridică singura turlă a bisericii. Altarul este semicircular la interior şi la exterior, acoperit de o calotă sferică pe pandanți, fiind despărţit de naos printr-o catapeteasmă din lemn.
 PICTURA este în ulei, fiind executată în stilul neobizantin, cu culori vii şi atractive. Pictura a fost executată de Ion Zugravu în 1867 şi restaurată în 1907 de Nicolae Stănescu.
 În anul 1968, s-au făcut reparaţii capitale, precum şi restaurarea picturii de către pictoriţa Aneta Cantaragiu din Constanţa. În anul 1999, s-a spălat, vernisat şi restaurat pictura, de către profesorii Nistorescu Mircea şi Aionesei Vasile. Ultima restaurare a picturii a fost executată benevol, de către pictorul Cristian Ionel, în anul 2005.
 Icoanele împărăteşti de pe catapeteasmă datează din 1912 şi sunt din argint.

ANEXE

Clopotniţa a fost făcută din zid, cu temelie de piatră şi de jur–împrejur cu scândură. În anul 1932, pe vremea preotului Drăghici Marin, s-a procurat un nou clopot de către obştea satului, cu o greutate de 350 kg, cel anterior fiind mic şi spart.
 Prin grija şi osteneala preotului paroh, în anul 2005, s-a restaurat clopotul bisericii cu ajutorul fabricii Aversa din Bucureşti, deoarece acesta era fisurat în cea mai mare parte.

PREOŢI

 PREOȚI slujitori:
 - Daniel Gheorghescu
 - Dobre Gheorghescu
 - Constantin Şerbănescu Burada 1872 – 1902
 - Gheorghe Ioniţa 1902 – 1928
 - Marin Drăghici 1928 – 1977
 - Şerbănescu Constantin suplineşte din 1977 până la 6 august 1977
 - Vasile Şt. Constantin 1977 – 2009
 - Moncea Laurenţiu 2009-2012
 - Ion Marian din 2012, până în prezent

ACTIVITĂŢI

 Parohia are grup de cateheză în cadrul programului Hristos împărtăşit copiilor și face parte din Comisia de abandon şcolar pe raza localităţii. În fiecare an organizează pelerinaje în ţară.

 
FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu